White on White

A new extension to a family town house located in North London.

London, UK
2009–2013
Sector: Residential
Client: Confidential
Project Status: Completed
Budget: £65,000

Awards

RIBA Award 2015, Winner

The client required a ‘jewel like’ extension to provide a study. It was to have a strong connection to the garden and crucially not to draw attention to itself from the other side of the canal for reasons of privacy. Our aim therefore was to dematerialise the room within the existing white stucco elevation of the house and yet to have a strong internal presence.

Instead of contrasting with the existing architecture, it is made to be invisible when viewed from afar. This was achieved by carefully selecting the materials- unframed ultra clear low iron glass; a white frit to camouflage the glass with a bespoke pattern relating to the garden, the view and the water; white structural silicone instead of the usual black; and the structure subsumed into the glass panels themselves.

Although tiny, with a small library area of 1 x 1.2m and a study of 2.3 x 2.7m, the sense of space, surrounded by garden and sky, is a surprise. All interior walls, floor, ceiling and furniture are formed from a white seamless Corian. Walking from the kitchen, the floor becomes the seating and the whole space has been pushed into the ground so that the desk is at the same level as the garden- this is partly to reduce the impact of the studio on the garden and to make the inhabitants less visible from the canal at the end of the garden, but also  to celebrate looking out through the low level planting and grass.

The lighting is further used to screen the extension from view and to avoid the feeling of sitting in a black box at night. By grazing the fritting along its length with light both internally and externally and carefully balancing the light levels, the glass becomes partly opaque, like a virtual curtain.

Commissioned as a study for the two parents, it has quickly been taken over by the kids (on condition that it is left empty after use) as a homework, drawing and study room, a hot desking environment for a family of five.


Gianni Botsford
Architects

Work

Projects by sector

Projects by status


About Gianni Botsford Architects

 

Read more

Contact

Gianni Botsford Architects Ltd
5th Floor
83-84 Berwick Street
London W1F 8TS

map

T +44 (0)20 7434 2277
F +44 (0)20 7434 9977
E info@giannibotsford.com